Ο κορωνοϊός στο σπέρμα: Τα νέα δεδομένα

Το Εργαστήριο Σπερματολογίας Γ. Λυμπερόπουλος, παραμένει σε συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων που αφορούν στην παρουσία του COVID-19 στο σπέρμα και σας ενημερώνει με τα πρόσφατα δεδομένα.

 

Μετά την πρώτη αναφορά του νέου κορωνοϊού COVID-19 (SARS-CoV-2) στην πόλη Wuhan της Κίνας στα τέλη του Δεκέμβρη 2019, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής πάνω από 3.000.000 κρούσματα και 250.000 θάνατοι παγκοσμίως.

Η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται απο φορείς του ιού, καθώς επίσης και μέσω αερολύματος και μολυσμένων επιφανειών. Επιπλέον έχει ελεγχθεί και έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του ιού και σε δείγματα αίματος, ούρων και κοπράνων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και ο έλεγχος παρουσίας του ιού σε δείγματα σπέρματος, ώστε να διαπιστωθεί η πιθανή μετάδοσή του και με σεξουαλική επαφή. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως οι μελέτες που αφορούν στην ανίχνευση του ιού σε δείγματα σπέρματος ασθενών βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Οι διαθέσιμες μελέτες βασίζονται σε πολύ μικρό δείγμα ατόμων και εμφανίζουν αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, δύο μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα σε άνδρες ασθενείς κατά την ανάρρωσή τους από τον κορωνοϊό (34 άνδρες 18-57 ετών και 13 άνδρες 22-67 ετών) δεν ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό του ιού σε δείγματα σπέρματος. Αξίζει εδώ να σημειωθεί και η περίπτωση ενός θανόντα ασθενή στον οποίο πραγματοποιήθηκε έλεγχος ορχικού ιστού όπου επίσης δεν ανιχνεύθηκε ο ιός.

Ωστόσο, μελέτη που πραγματοποιήθηκε επίσης στην Κίνα δημοσιεύθηκε στις 7 Μαΐου, και συμπεριέλαβε 38 επιβεβαιωμένα κρούσματα (23 άτομα σε φάση ανάρρωσης και 15 άτομα σε οξύ στάδιο της λοίμωξης) διαπίστωσε την παρουσία ιικού RNA σε 6 ασθενείς (4 άτομα με οξεία λοίμωξη και 2 άτομα σε ανάρρωση).

Είναι πολύ νωρίς ακόμη ώστε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τη δυνατότητα μετάδοσης του ιού μέσω του σπέρματος. Τα διαθέσιμα δεδομένα αποτελούν μόνο ενδείξεις και δεν επαρκούν ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σεξουαλικής μετάδοσης του ιού. Το μόνο σίγουρο είναι πως νέα δεδομένα προκύπτουν καθημερινά και είναι απαραίτητες περαιτέρω μελέτες ώστε να έχουμε μια σίγουρη και εμπεριστατωμένη εικόνα.

Το Εργαστήριο Σπερματολογίας Γ. Λυμπερόπουλος θα φροντίσει για την άμεση ενημέρωσή σας σχετικά με νεότερα διαθέσιμα δεδομένα πάνω στο θέμα ”Ο κορωνοϊός στο σπέρμα”.

 

Βιβλιογραφία:

  • Detection of 2019 novel coronavirus in semen and testicular biopsy specimen of COVID-19 patients.
    CiSong, Yan Wang, Weiqin Li, Bicheng Hu, Guohua Chen, Ping Xia, Wei Wang, Chaojun Li, zhibin hu, Xiaoyu Yang, Bing Yao, Yun Liu (April 10, 2020)
  • No evidence of SARS-CoV-2 in semen of males recovering from COVID-19
    Feng Pan, MD, Xingyuan Xiao, MD, Jingtao Guo, PhD, Yarong Song, MD, Honggang Li, MD, Darshan P. Patel, MD, Adam M. Spivak, MD, Joseph, P. Alukal, MD, Xiaoping Zhang, MD, Chengliang Xiong, MD, Philip S. Li, MD, James M. Hotaling, MD, MS, (Fertil. Steril. April 24, 2020)
  • Clinical Characteristics and Results of Semen Tests Among Men With Coronavirus Disease 2019
    Diangeng Li, PhDMeiling Jin, MDPengtao Bao, PhD; Weiguo Zhao, MD; Shixi Zhang, MD (JAMA Netw Open, May 7, 2020)

Μοιραστείτε το

Βρείτε άμεσα αυτό που αναζητάτε